Met de juiste verkooptrainer creëer je omzet

Verkooptrainer is een vak

Verkooptrainer zijn is een mooi vak!

Om verkooptrainer te zijn heb je een aantal skills nodig. Om te beginnen, plezier uitstralen in je werkzaamheden, vakkennis, enthousiasme, empathie en de jarenlange ervaring die jezelf hebt opgedaan in het veld kunnen delen met je cursisten, om zo maar eens een aantal zaken te noemen.Verkooptrainer wordt je niet zomaar, je moet het oprecht verlangen om verkooptrainer te zijn

Naast deze zaken moet je een oprecht verlangen hebben om verkopers daadwerkelijk te helpen om meer omzet te kunnen schrijven!

Het is ook mijn heilige overtuiging dat je als verkooptrainer zelf een trackrecord moet hebben met ervaringen uit de praktijk (facts tell, stories sell). Als verkooptrainer val je onmiddellijk door de mand als je niet in de praktijk kunt brengen wat je de verkopers probeert te leren.

Door de jaren heen heb ik als salestrainer het regelmatig zien gebeuren dat salesmanagers teveel theoretische zaken proberen over te brengen op hun verkopers als zij zelf hun verkopers proberen te trainen. Vervolgens komen ze niet authentiek over en verliezen ze geloofwaardigheid bij hun medewerkers. Puur en alleen omdat ze zelf niet voldoende verkoopervaring hebben opgedaan.

Voor een verkooptrainer is authenticiteit is van belang.

Het is van belang om echt en oorspronkelijk over te komen. Ik gebruik regelmatig de stelling van Zig Ziglar “een klant koopt datgene als hij het meer waard vindt dan het geld wat er voor nodig is”. Als je dat zelf, als verkooptrainer, niet voor de volle 100% gelooft zien je cursisten dat. Je moet met de volle overtuiging je stelling kunnen onderbouwen met oprechte verhalen.

Een goede verkooptrainer geeft tops en tips

Een goede verkooptrainer geeft Tops en Tips

Authenticiteit kun je niet faken, je lichaamstaal zal onmiddellijk conflicteren met hetgeen je aan het vertellen bent. Dus wat jezelf naar het midden van de tafel brengt als verkooptrainer naar je verkopers moet oprecht en eerlijk zijn want dat zijn nu net de eigenschappen die je een “goede” verkoper ook probeert bij te brengen.

Als verkooptrainer probeer je het achterliggende verhaal naar voren te krijgen.

Zelf probeer ik altijd uit te vissen waar de verkopers tegenaan lopen.

  • Wat zijn de belemmerende overtuigingen van de verkoper?
  • Wat ervaart de verkopers als een lastige klant?
  • Wat ervaart de verkoper als moeilijk in zijn huidige verkoopgesprek?
  • Wat maakt dat de verkoper dit als moeilijk ervaart?
  • Wat is zijn aandeel daarin?

Verkooptrainer helpt je lerenDe sfeer in de training moet dan ongedwongen zijn. Feedback, ook van de collega verkopers, moet gebracht worden met tops en tips (eerst iets positiefs over de cursist en daarna een tip) . Als de betrokken verkoper vervolgens open en eerlijk durft te praten over zijn obstakels in het verkoopgesprek ontstaat er groei!

Vervolgens is de weg geopend om structuur aan te brengen in het verkoopgesprek.

Mijn trainingsprogramma “Sales’ it’s just fun” is een prachtig voorbeeld van al deze zaken.

Verkooptrainer bij een training on the job

Het echte werk in het veld moet ook regelmatig gemonitord worden. Een verkooptrainer kan hierbij uitstekend van dienst zijn. Dit zijn vaak lange dagen maar brengt veel aan het licht. Loopt het verkoopproces in de praktijk werkelijk zoals we dat allemaal graag zouden willen en op een manier zodat het een bedrijf het beste dient?

De verkooptrainer kan dan uitstekend dienen als klankbord voor de verkopers (tops & tips) en de ondernemers die vaak wil weten of het geleerde in de praktijk wordt gebracht.

Nieuwe Informatie + Motivatie = Inspiratie! De verkooptrainer kan hier zeker bij van dienst zijn.

Trainingscoach.nl kan jou ook helpen!

Trainingscoach.nl is een bedrijf wat op een no-nonsense manier Training en Coaching geeft aan commerciële mensen, waaronder (directe)verkopers zowel  in groepsverband, In-Company als individueel. Het MKB Training en coaching traject voorziet in diverse trainingsprogramma om mensen plezier te laten ondervinden in hun werkzaamheden, hun klant echt te helpen en daarmee hunzelf c.q. het bedrijf.

MKB Training en Coaching is je partner als je echt geïnteresseerd bent om beter te gaan presteren!


 

Wil je regelmatig onze artikelen blijven ontvangen die jou informeren, motiveren en inspireren? Klik dan op onderstaande button!

 Want bedenk; informatie + motivatie = Inspiratie!

Meld je direct aan!


 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *