Mindset

Mindset

Mindset, hoe maak je de juiste?

Wat betekend Mindset? Volgens Carol Dweck, professor in de psychologie, kunnen mensen ingedeeld worden volgens hun onuitgesproken percepties over waar hun vermogens vandaan komen. Enerzijds heb je degenen die geloven dat de grondslag van hun welslagen aangeboren is. Anderzijds heb je mensen die er van overtuigd zijn dat ze hun succes te danken hebben aan hard werken, studeren, trainen en nooit opgeven. Voor deze twee theorieën, de gefixeerde manier van denken en de groeimentaliteit gebruiken we het Engelse woord ‘Mindset’.

Mindset vaststaande versus groei

Falen bestaat niet

De manier waarop mensen over zichzelf denken, in hoofdzaak over hun intelligentie, eigenheid en kwaliteiten zijn doorslaggevend voor diagnose of iemand een verankerde mindset heeft of een groeimindset.
Of je gaat er van uit dat je intelligentie aangeboren is en je niet méér kunt gebruiken dan je meekreeg of je bent er zeker van dat je jezelf steeds kan blijven verbeteren en verder kunt groeien. Ook al zijn mensen zich daar meestal niet van bewust, vaak kun je merken hoe iemand over zichzelf denkt als je naar zijn reacties op falen kijkt.

Waar falen eerder feedback is die je krijgt, zijn mensen met een verankerde mindset ontzettend bang om te falen omdat het in hun ogen wijst op gebreken. De andere groep met de groei ingesteldheid heeft veel minder last van deze angst omdat zij er van overtuigd zijn dat hun resultaten alleen maar beter kunnen worden omdat zij falen eerder zien als feedback.

Zie hier ook het prachtige boekje van James Allen, zoals we denken! Het zal je geest verrijken!

Mindset op groei gericht!

 

Hieronder geven we je vijf voordelen van een goede mindset!

1: Meer plezier

Ook al ben je nog niet echt bedreven in wat je doet, met de juiste overtuiging weet je dat je lerend bent en ga je meer plezier beleven aan waar je mee bezig bent. Daardoor heb je minder last van stress en kom je automatisch in een opwaartse spiraal.

2: Eigenwaarde stijgt

Wie last heeft van een laag zelfbeeld kan dit ombuigen door de juiste mentaliteit omdat het je inzichten geeft over je zwakke en sterke kanten. Je ziet niet enkel wat je niet lukt maar ook waar je wél in bedreven bent en dat heeft een goede invloed op je eergevoel.

3: Minder kans op depressie

Wanneer je jezelf overtuigt dat tegenslagen op je pad komen om uit te leren ga je veel minder geneigd zijn om jezelf als gefaald te zien. Je beseft dat dit een aantal perspectieven opent waardoor je zelf je horizon verrijkt en zwaarmoedigheid geen kans geeft zich te ontwikkelen.

4: Geen aanleiding voor tegendruk

Vaak worden mensen in vakjes gestopt met een label en dit is een menselijke actie om dingen te kunnen plaatsen. Het probleem met deze vakjes is dat wanneer je een goed label opgeplakt kreeg, je bang bent het te verliezen waardoor je niet meer relaxed bent. Kreeg je een negatief label kan de moed in je schoenen zinken en gaat je gevoel van eigenwaarde dalen. Met de juiste overtuiging ben je weerbaarder tegen dit hokjesdenken.

5: Zijn wie je werkelijk bent

De gedreven ziel in jou die de verworven inzichten op een positieve manier hanteert en niet bang is om af en toe te struikelen, kan hoge toppen scheren als je in je kracht gaat staan.

Wil je meer lezen over de kracht van een juiste mindset?

Kijk hier dan verder>>>

 


Wil je regelmatig onze artikelen blijven ontvangen die jou informeren, motiveren en inspireren? Klik dan op onderstaande button!

Want bedenk; informatie + motivatie = Inspiratie!

Meld je direct aan!


 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *