Zelfreflectie

Zelfreflectie

Vijf voordelen van zelfreflectie

Bij zelfreflectie (soms ook introspectie genoemd) houd je jezelf een spiegel voor. En in die spiegel probeer je dan objectief naar jezelf te kijken. Niet per definitie kritisch, maar meer van een afstandje en zonder waardeoordeel. Beseffen hoe jij je voelt, wat je denkt en welke stappen je onderneemt (of hebt ondernomen). Dit is niet altijd even gemakkelijk. Toch kan het je verder helpen als je in de knel zit met jezelf.
Hier volgen vijf voordelen van zelfreflectie:

1: Je leert jezelf kennen

Als je niet weet wie je bent, kun je nooit worden wie je wilt zijn. Het is dus van belang dat je jezelf leert kennen. Wie ben jij? Wat geeft jou plezier en wat maakt je gelukkig? Trek hier rustige een avondje of twee voor uit. Pak er een schriftje bij en zet het maar op papier. Je zult zien dat het steeds makkelijker wordt om jezelf te omschrijven. En durf compleet eerlijk te zijn. Dat wat je opschrijft is alleen voor jouw ogen bestemd dus je hoeft niet terughoudend te zijn. Voel je vrij om ook je onhebbelijkheden en/of tekortkomingen te noteren. Juist ook die, want die zijn net zo waardevol. Ze maken jou immers (ook) wie jij bent.

Zelfreflectie toepassen is groei

2: Beter begrip van knelpunten

Knelpunten zijn als nieuwe schoenen, naar mate je ze uitloopt gaan ze steeds lekkerder zitten. Je moet deze dus aanpakken en niet vermijden. Zodra je inzicht hebt in wie je bent, dan kun je – weer van een afstandje – gaan bekijken waar je vastloopt. Welke situaties komen steeds terug in je leven of welke ervaringen zitten je dwars? Pas zodra je deze helder hebt, kun je er iets mee doen.

3: Je kunt jezelf vergeven

Het grootste cadeau dat je jezelf kunt geven is vergeving. Het heeft geen zin om schuld mee te dragen. Je kunt er niets mee en je wordt er alleen maar zwaarder van. Accepteer dat jij ook fouten maakt of hebt gemaakt en doe iets met die wetenschap. Zorg er voor dat je lering trekt uit de ervaring en pak een soortgelijke situatie in de toekomst anders aan.

4: Je kunt jezelf verbeteren

Een beter leven begint bij jezelf. Je hebt immers weinig tot geen invloed op de handel en wandel van andere mensen. Je kunt alleen bepalen hoe jij omgaat met de situatie. Laat je niet uit het veld slaan en blijf in jezelf geloven. Wees je bewust van het feit dat er altijd iets te verbeteren valt en ga daar mee aan de slag. Bepaal wie jij wilt zijn zodat je jouw leven zo kunt inrichten om die persoon te worden.

Zelfreflectie, je leert jezelf kennen

5: Je kunt dingen loslaten

Pas als je bewust loslaat, voel je hoe zwaar de lading was. Het heeft geen zin om zaken uit het verleden mee te dragen. Je kunt het verleden nu eenmaal niet veranderen en als je ervoor hebt gekozen om het te erkennen, te accepteren en er lering uit te trekken dan heeft het verleden zijn doel gediend. Je gaat verder en laat los…

Meer leren over zelfreflectie? Wellicht is dit boekje iets voor jou?

Boeken algemeen


Wil je regelmatig onze artikelen blijven ontvangen die jou informeren, motiveren en inspireren? Klik dan op onderstaande button!

Want bedenk; informatie + motivatie = Inspiratie!

Meld je direct aan!


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *