Ilse van der Heide ambieert het ambacht

De toekomst van het ambacht.


Inleiding:

Zo nu en dan zullen er in de blog van TrainingsCoach een aantal gastbloggers voorbij komen.

Dit keer is het de beurt aan Ilse van der Heide. Zij is voornemens haar eigen bedrijf aan huis te starten. Ilse wil ZZP’ers met een ambachtelijk beroep begeleiden op financieel gebied. Denk hierbij aan boekhouding en bewindvoering.


De toekomst van het ambacht.

Metselaar, slager, bakker, klompenmaker, timmerman, ga zo maar door. Beroepen waarbij het ambacht hoog in het vaandel stond. Allemaal typische beroepen van vroeger, toen alles nog heel gewoon was. Als ik naar mijn oma moet luisteren in ieder geval. Ambacht bouwvakkerVroeger waren deze beroepen ‘normaal’, want iedereen werkte immers met zijn handen. Een kantoor was niet zo vanzelfsprekend als dat het nu is. Als er al een kantoor was, was het vaak gevestigd in de garage in de achtertuin.

Ook ik, geboren in 1995, wilde graag gaan studeren, want dat is echter wat anderen ook deden. Iedereen ging na het afronden van de havo naar een hbo of ze gingen op reis. Ikzelf kom uit een ondernemingsfamilie, mijn vader heeft een eigen bedrijf in de bosbouw- en boomverzorging.

Ambacht beroepen

Als je voor een ambachtelijk beroep kiest is je toekomst verzekerd!

Ambachtsberoepen.

Als ik om mij heen kijk, ken ik eigenlijk vrij weinig mensen die deze traditionele “ambacht” beroepen nog uitoefenen. Slechts een enkeling, die in mijn ogen ontzettend slim is, werkt als zzp’er in de bouw op zijn 22-jarige leeftijd. Ook in de bouw is er een groot te kort aan personeel, dus hij hoeft zich geen zorgen te maken over werk. Dit heeft dan ook geresulteerd dat hij in drie jaar tijd succesvoller is geworden dan de meeste mensen van onze leeftijd.

Een voorbeeld uit de ambacht sector: ikzelf werk met slagers, deze plan ik samen met een collega in door heel Nederland bij diverse vleesbedrijven. Supermarkten, centrale slagerijen, de ambacht slagerij om de hoek, dat maakt allemaal niet uit. Laatst moest ik alle gegevens overzetten naar een ander systeem en het viel me op dat eigenlijk alle slagers 50+ waren. Of beter gezegd, 90% is 60+. Dat betekent dat er over een kleine tien jaar dus 90% van deze slagers gaan wegvallen. Voor de vleesliefhebbers: waar moeten we dan ons overheerlijke biefstukje gaan halen? De supermarkt zal altijd blijven bestaan, maar persoonlijk gaat mijn voorkeur toch uit naar een vers stukje vlees bij de heerlijke ambachtelijke slager. In het algemeen: Tot 2025 zijn er 485.000 nieuwe vakmensen nodig die de leegloop gaan opvangen. Even realistisch: dat is al over acht jaar.

Toen ik ging studeren, gingen mijn klasgenoten veelal geneeskunde of rechten studeren. Dat zijn immers goed betaalde banen. Naast het feit dat dit inderdaad uitdagende beroepen zijn, denk ik wel dat de concurrentiestrijd steeds meer in beeld komt. Dat blijkt ook uit de pittige lotingen die hedendaags worden gevoerd.

In mijn omgeving hoor ik steeds vaker dat er een groot gebrek is aan specialisten, in mijn geval dus slagers en mensen in de bouw en bosbouw. Gezien het feit dat er zo een schaarste is om invulling te geven aan deze beroepen, zal er naar medewerkers t.b.v. deze ambacht beroepen altijd vraag blijven. Zou het dan niet heel verstandig kunnen zijn om voor jezelf te beginnen in een van deze sectoren?

Een zekere toekomst voor beroepen met een ambacht!

Ik ben ervan overtuigd dat je een prima en vrij zekere (financiële) toekomst tegemoet zal gaan en je vooral geen zorgen hoeft te maken over het feit of er wel genoeg werk is. Door de hoge vraag naar personeel is het gemiddelde startloon behoorlijk hoog, het is alleen jammer dat veel mensen zich daar niet bewust van zijn. In 2016 werkte er volgens de kvk 928.279 zzp’ers in Nederland, waarvan 12,8% in de bouw en 3,7% in de land- en tuinbouw. In de zakelijke diensten is dit 28,7%. Ooit heb ik een les op school gehad met de boodschap: onderscheid jezelf.

Nu komt alleen het volgende probleem. Voor jezelf beginnen is makkelijker gezegd dan gedaan en het grootste struikelblok is vaak de financiële onzekerheid en dat er überhaupt een financiële kant aan dit verhaal zit. Nu kun je je afvragen waarom ikzelf dan niet aan het werk ga in deze sector? Ik wil graag deze mensen op dit financiële gebied begeleiden en ondersteunen, daar liggen mijn eigen krachten.

Nu kun je je afvragen: Maar hoe zit het dan met onze huidige en toekomstige technologieën? China en Japan zijn naar mijn mening de masters op het gebied van robotisering en automatisering. Aan de ene kant ben ik van mening dat automatisering ontzettend handig is, omdat processen sneller verlopen en de kans op fouten kleiner is. Daarnaast kunnen wij ook niet meer zonder systemen, computers en telefoons. Aan de andere kant schreeuw men ook dat de persoonlijke contacten vaak worden gemist.

Een zelfgemaakte appeltaart van oma is immers vaak lekkerder dan die in de supermarkt. Deze persoonlijke aandacht wordt ook ontzettend vaak gebruikt in huidige marketing strategieën. Natuurlijk is niet alles over een kam te scheren. Desondanks denk ik toch dat mensen steeds meer behoefte hebben aan het ‘anders zijn dan anderen’, in plaats van in de menigte opgaan. Ikzelf houd er ook niet zo van als ik bij iemand anders thuis kom en ik zie dat onze inrichtingen gelijk zijn aan elkaar.

Ilse van der Heide ambieert het ambachtIlse van der Heide

Je kunt Ilse bereiken via / LinkedIn


Wie is Ilse van der Heide?

Ilse is 21 jaar en woont in Nijmegen met haar vriend. Ze houdt van sporten, paardrijden, koken en reizen. Na haar studie Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs is ze een paar maanden gaan reizen en heeft ze Australië en Nieuw-Zeeland bezocht. Na deze gave ervaring heeft ze ervoor gekozen om aan het werk te gaan, omdat ze werkervaring belangrijker en leuker vindt dan de schoolbanken. Ze houdt van leren in de praktijk en actief bezig zijn. Haar toekomstdroom is een goedlopend eigen bedrijf aan huis, waarin zij particulieren en zelfstandigen helpt met de financiën. Het doel is om bewindvoering te combineren met boekhouding.

Ilse wil graag mensen helpen die een ambacht uitoefenen.


TrainingsCoach

Wil je meer weten over een eigen bedrijf starten vanuit je eigen huis neem dan contact met ons op via onderstaande button!

Direct info aanvragen - Trainingscoach


 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *